Konut Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?
Konut kredisi, alınacak evin güvence altına alınması koşulu ile bankaların vermiş olduğu bir kredi türüdür.
Kredinin vadesi çoğunlukla sabit faiz oranlarıyla 5 ila 30 sene arasında değişebiliyor. Konut kredisine müracaat etmek amacıyla satın almak istediğiniz konutu seçtikten sonra bankaları araştırmanız gerekmektedir. Sizin için en uygun getiri oranlarını sunan bankaları araştırmanız ve müracaat etmeniz gerekecektir. Kredi başvurunuz onay aldıktan sonra ise devreye gayrimenkul değerlendirme uzmanları girmekte.
Uzmanlar, satın alınacak evin değerini belirledikten sonra, evin değerinin %25’ini peşinat ödemesi olarak vermeniz gerekir. Yasalara göre, belirlenen ekspertiz değerinin ancak %75’ine kadar konut kredisi verilmekte. Evin kalan %25’lik fiyatı içinse peşinatınız olması gerekir. Sözleşmeniz müddetince belirlenen getiri oranı ve vade üzerinden aylık olarak ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Konut Kredisi Alabilmek İçin Gerekli Belgeler
Yaptığınız kredi müracaatı ön onay aldığında ikinci adım olarak ihtiyaç duyulan vesikalarla bankaya gitmeniz gerekir. Konut kredisi için sizden gelir beyanı, nüfus cüzdanı ve ikametgah olmak üzere üç belge istenir. Düzenli bir geliriniz varsa müracaatınızın onaylanma ihtimali oldukça fazladır. Eski kredi borcu yüzünden banka takip kararı olan şahıslar ise ne yazık ki kredi alamazlar.
Konut kredilerinde ipotek uygulaması mevzubahis olduğu için kefil istenmez. Şayet müracaat eden kişi yeterli bir gelire sahip değilse o vakit kefil uygulaması devreye girebilir.
Hangi Evler Konut Kredisine Uygun?
Konut kredisi alabilmek için satın alınacak konutun kat mülkiyet tapusu olması gerekir. İnşaat veya projeden satın alınmış olan konutlar için ise kat irtifakı tapusu olması koşulu aranır.
Konut kredisi ile alınan evin, banka tarafından ipotekli olması sebebiyle kredi ödemesi bitirmeyen dairenizi sadece üzerindeki ipotek ile satabilirsiniz.
Pekçok vergiden muaf olan konut kredisi avantajlı bir kredi türüdür. Alacağınız krediyi kısa vadede ödemek size daha az getiri ödemenizi sağlar. Kredinin ödeme günlerini kendinize ve gelirinize göre belirlemelisiniz, bu durum vadeyi de belirlemiş olacaktır.
Hangi Durumlarda Konut Kredisi Alınamaz?
Konut kredisi alabilmeniz için alınacak konutun niteliğinin mesken olarak geçmesi gerekir. Depo, dükkan, arsa ve benzeri özelliklere sahip tapulara konut kredisi verilmez. Alacağınız konut yönetmeliklere ve yasalara uygun yapılmadıysa bankalar konut kredisi vermez. Kat mülkiyetine sahip olması bu sebeple ehemmiyetlidir. Diğer taraftan konutun kat irtifakı var ise de Yapı Kullanma Müsaade Dokümanına sahip olması gereklidir.
Akrabanızdan konut almak istiyorsanız, konut kredi çekemezsiniz. Bunun nedeni yapılan satışın finansman olarak görülmesidir. Bankalar çözüm olarak Ferdi Finansman Kredisi sunmaktadır. Akrabanızdan konut satın almak istiyorsanız, yapılan bu satış finansman olarak görülmesi sebebiyle konut kredisi hizmetinden faydalanamazsınız. Bankalar çözüm olarak Ferdi Finansman Kredisi sunmaktadır. Konutun değerlendirilmesi için gönderilen gayrimenkul değerlendirme uzmanı evin bitirip bitirmediğine da bakacaktır. Raporda konutun bitirmiş olarak gösterilmesi konut kredisi kullanımı için önemlidir.